Son yayınlananlar

21 Haziran 2020 Pazar

Genç Yaşlarda Yatırım Yapmaya Başlamak

  
Genç yaşlarda yatırım yapmaya başlamak

 Yatırım kelime manası olarak, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir şekilde kullanılmasıdır. Bir diğer ifade ile yatırım gelecekte daha fazla para kazanmak için bugünkü tüketimden vazgeçmektir. Bir çok yatırım aracı vardır. Bu gayrimenkul, altın, hisse senedi, yatırım fonları, tahviller ve arsa olabilir. Ülkemiz şartlarında gençlerin okulu zar zor bitirip, bir ton zorlukla  iş bulduğunu görmekte daha sonrasında evlilik, çocuk derken bir ömrün borç ödeme ile geçtiğine şahit olmaktayız. Özellikle kredi çekip ev alarak kendini 15/20 sene bankaya bağlayanlar var. Bu şartlarda birikim yapmayı geç, nasıl yatırım yapalım diyor olabilirsiniz. Özellikle öğrenci arkadaşlarım, ay sonunu bile çoğu zaman zor getirebilmektedir. Evet biliyorum bu hiç kolay olmayacak. Sabırlı olmayı öğreneceksiniz. Ek gelir elde etme yöntemlerini aramalı ve kendinizi finansal yönde geliştirmelisiniz. Ben yaptım sizde yapabilirsiniz. Yatırım için, birikim yapmak gerekir. Birikim için ise gelirinizi artıracak yöntemler bulmalı ve tasarruf etmelisiniz. Evet bunlar biz gençlere gerçekten zor gelebilir. Lakin geleceğimizi daha güzel inşa etmek ve ekonomik özgürlüğümüzü kazanmak için yatırım yapmaya başlamalıyız. Gelir kaynağımızı oluşturduktan sonra her ay düzenli olarak birikim yapmalı ardından yatırım araçlarından kendimize uygun olanı seçmeliyiz. Gerçekten ihtiyacımız olan ürünleri satın almalı ve sırf bir ürün indirimde diye o ürünü asla satın almamalıyız. Bu konuda ünlü yatırımcı Warren BUFFETT'ın sevdiğim bir sözünü alıntı yapmak istiyorum. "Eğer ihtiyacınız olmayan şeyler satın alırsanız, çok geçmeden ihtiyacınız olan şeyleri satmak zorunda kalırsınız"



Hangi yatırım aracını tercih etmeliyiz? 

      Bir gelir kaynağı elde edip, biraz birikim yaptıktan sonra paramızı nakit olarak tutmak bize uzun vadede kazanç sağlamamaktadır. Türkiye'de alım gücünün her sene azalması ve Türk lirasının değer kaybetmesi maalesef ki nakit olarak bulundurduğumuz paranında değerinin düşmesine sebep olmaktadır. Mesela 2010 yılında 100 ₺ banknot ile 10 kg çay alabiliyor iken 2020'de aynı parayla 5 kg çay alabiliyoruz. Bu yüzden birikimlerimizi yatırım araçlarında değerlendirmeliyiz. Bu yatırım araçlarını, siz kendiniz araştırarak kendinize uygun olanı seçmeli ve küçükte olsa bir adım atmalısınız.Yatırım için ayırdığım bütçe çok düşük miktarlarda ve bundan bir şey olmaz şeklinde düşünüp asla geri adım atmayın. Yatırım yapmak kar topu yuvarlamaya benzer. Siz elinize küçük bir kar topu alın yeter ki, ilerleyen zamanlarda yaptığınız tasarruflar neticesinde yatırım için ayırdığınız parayla yatırım yaparak kar topunu yuvarlamaya devam edin. Daha sonra kendinize inanamayacaksınız. Yaptığınız yatırımları uzun vadeli planlayarak(2 yıl +) altın, yatırım fonu ve hisse senedi gibi yatırım araçlarını tercih edebilirsiniz. Tüm bunlar uzun vadede size büyük miktarda kar sağlayacaktır. Kendinizi finansal yönde mutlaka geliştirin ve yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız o kadar kısa zamanda ekonomik özgürlüğünüze sahip olacaksınız. Hisse senedi yatırımcılığı ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. 
Genç yaşlarda yatırım yapmaya başlamak

Genç yaşlarda yatırım yapmaya başlayanlara tavsiyeler
  • Harcadıktan sonra kalanı biriktirmeyin, birikimi kenara ayırdıktan sonra kalanı harcayın. 
  • Kesinlikle başkalarından tüyo alarak hareket etmeyin. Kendiniz araştırın, kendiniz öğrenin.
  • Bilmediğiniz anlamadığınız yatırım araçlarına yatırım yapmayın. 
  • Bütün yumurtaları aynı sepete koymayın. Yatırım portföyünüzü çeşitlendirin.(%50 Hisse Senedi %25 Altın %25 Eurobond gibi)
  • İhtiyacınız olmayan parayla yatırım yapın. Yakın zamanda ihtiyaç duyacağınız parayla yatırım yaparsanız zarar etme olasılığınız çok yüksek. Borç alarak, kredi çekerek asla yatırım yapmayın. 
  • Nehrin derinliğini iki ayağınız ile birlikte ölçmeye kalkmayın. Her şeyinizi kaybedecek şekilde risk almayın. Kendi risk analizinizi yaparak ona göre eylemlerinizi yönlendirin.
  • Yatırım için en önemli anahtar kelimemiz sabırdır. Sabırlı olun. 
  • Fakir ve orta sınıf insanlar önce lüx varlıklar satın alırken, zengin insanlar en son lüx olanları alır. Önceliğiniz yatırım olmalıdır. 
  • Türkiye ve dünya gündemini takip edin. Finansal yönden kendinizi geliştirmek için eğitimler alın. 
  • Tasarruflu olmayı alışkanlık haline getirin alkol ve sigara gibi zararlı maddeler kullanıyorsanız bir an önce bırakmaya çalışın. 
  • Hedefinizi uzun vadeye yayın. Tüm bunlar zaman alacak, erken yaşta başlamanın avantajını kullanarak bileşik getiriden faydalanın.
  • Duygularınıza göre hareket etmeyin. Sakin kafayla kararlar alın. 
  • Yatırımların en güzeli kişisel gelişiminize olan yatırımınızdır. Bol bol seyahat edin, kitap okuyun, enstrüman çalın, belgesel izleyin, tiyatroya gidin... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar