Son yayınlananlar

8 Nisan 2019 Pazartesi

Ameliyathanede Kullanılan Cerahi Pensler

Ameliyathanede Kullanılan Cerahi Pensler

      Ameliyathanede kullanılan cerrahi pensler, cerrahinin olmazsa olmaz el aletidir. Cerrahi aletlerin hepsi branşlarına göre ayrılma göstermektedir. Özellikle beyin cerrahisi, göz cerrahisi ve kalp damar cerrahisi gibi kliniklerde cerrahiye özel farklı farklı aletler yer almaktadır. Cerrahi aletlerin isimleri kliniklere göre değişik isimler almaktadır. 


Babcock
Babcock
Çamaşır Pens
Çamaşır Pens

Allis
Allis








 




BABCOCK

       Hassas dokuları (bağırsak,yumurtalık,follop borusu) kavramak için kullanılır. Daha az travmatiktir. Pürüzsüz uç noktaları vardır. Atravmatik şekilde iç organları tutmak için de kullanılır. Kısa ve uzun boyları vardır.

ÇAMAŞIR PENSİ

   Steril örtü ve kompresleri tutturmak için kullanılan ince,uçları kıvrık penslerdir.

ALLİS

    Dokuları kavramak için kullanılan klemplerdir. Dokuyu tutup kavramak için birbirine kenetlenen dişleri vardır. Kısa ve uzun boylarda olabilirler. Judd-Allis bağırsak dokusunda, Ağır Allis ise göğüs dokusunda kullanılır.

Mosquito
Mosquito
Besser ring pens
Besser Ring Pens

Kocher
Koher




MOSQUİTO

       Küçük kan damarları için, hemostat olarak birçok işlemde kullanılır. Büyük damar veya atardamarlar için uygun değildir. Deri greftinde, biyopside veya aftolmolojik cerrahide hassas dokuyu kavramak için dişili bir varyasyon mevcuttur.

BESSER RİNG PENS


      Doğum sırasında kullanılan pens Ria setinde olması gereken aletlerdendir. Spiral uygulanması esnasında da gereksinim duyulan durumlarda kullanılır. Rahim için araçların rahatlıkla uygulanabilmesini sağlayan  Ring pens el yapısına uygundur.

KOCHER 

        Yoğun dokuları kavramak için ve batını kapatırken fasyayı tutmak için  kullanılabilir. Damarların ağzını tutmaya yarayan kıskaçları ve kilitleme prensibi olan penstir. Düz ya da eğimli olabilir.

clip pens
Clip Pens

tonsil pens
Tonsil Pens

langen back
Langen Beck



CLİP PENS

     Damarları sıkıştırmak suretiyle kanamayı durduran cerrahi penstir.

LANGENBECK PENS

       Kemik tutma pensi, cerrahi işlemlerde kemik ve kemik dokusunu kavramak, manipüle etmek veya çıkarmak için tırtıklı, diş çene stili bir alettir. Langenbeck’in uçları dişlidir.

TONSİL PENS

      Tonsillektomi işlemi sırasında kullanılan cerrahi alettir. Bademcik çıkarıldıktan sonra bademciği besleyen arterdeki kanamayı durdurma işlevini görmektedir. Üzerinde bulunan çentikler sayesinde optimum damar tıkanıklığı sağlar.







kerrison
Kerrison Punch
randal
Randal Pens
alligatör
Alligatör







KERRİSON PUNCH

      Kerrison punçlar, spinal beyin cerrahisinde kullanılır. Tek bir adımda etkili bir şekilde daha fazla kemik dokusu çıkarabilir. Üç farklı versiyonu vardır; sabit, ayrılabilir ve kaplamalıdır. Kerrison kemik pançları, 220’yi aşkın farklı modelde mevcuttur.

RANDAL PENS

       Böbrek taşlarını, safra taşlarını veya polipleri kavramak ve çıkarmak için kullanılan alettir. Uçları parmak halkasından hafifçe içe doğru kıvrılır ve çeneleri farklı eğrilik derecesinde bulunur. Uç kısmı çıkarılacak doku üzerinde sağlam bir tutuş sağlayan tırtıklı ve oval şekildedir. 

ALLİGATÖR

    Alligatörün ucunun uzun olmasından dolayı kulak kanallarında yabancı cisim çıkarılmasında, derin delikler ve küçük yarıklardaki yabancı cisimlerin çıkarılmasında kullanılır.


rampley
Rampley Spange

agraf
Agraf Pens


wertheim
Wertheim Pens



STAPLER(AGRAF) SÖKÜCÜ PENS

        Deri dikişlerinde yara kenarlarını karşılıklı olarak birleşik tutacak madensel agrafları yara kenarlarına uygulamada ve kullanılan zımbaları sökmek için kullanılan penstir.

WERTHEİM  PENS

        Wertheim klemp, tırtıklı ve kavisli çentikler içerir. Bu çentikler ekstra bir kavrama sağlamak için yatay veya çapraz dişli olabilir. Bu pens hemostat olarak kullanıldığı için kan damarlarını kontrol etmede görev alabilir.

RAMPLEY SPANGE PENS

       Hastanın cildinin ameliyattan önce hazırlanması gerektiğinde süngerleri tutma işlevini yerine getirir.


pean
Pean Pens



over pens
Over Pens
bağırsak pens
Bağırsak Pens



PEAN PENS

    Küçük kan damarları için hemostat olarak birçok prosedürde kullanılır. Kan akışını durdurmak için güvenli, kilitleme tutuşu sağlar kavisli veya düz olarak bulunurlar.

BAĞIRSAK  PENSİ

   Bağırsak dikişleri yapılırken ve bir parça bağırsağın çıkarılması istendiğinde uçları kapayıp içerik akmasını engelleyen aynı zamanda birleştirmek istenilen kısımları karşı karşıya getirip dikmek için kullanılan pens.

OVER PENS(WİNTER)

   Kadın doğumda sıklıkla kullanılır. Doğumdan sonra plesentanın alınmasında yardımcı olur. Over pens, çıkarılacak dokuyu tutmak için uzun kanatlı bıçaklara sahiptir. Çok çeşitli vakalara uyum sağlamak için ise düz ve kavisli şekilleri vardır.


kelly pens
Kelly Pens
Biyopsi
Biyopsi Pens
carmalt
Carmalt Pens



KELLY PENS


     Büyük kan damarlarını sıkmak veya manipüle etmek için kullanılır. Yumuşak dokuyu disekte etmek içinde kullanılabilir. Ayrıca dokuları bağlamada da yardımcı olur.

CARMALT PENS

    Kelly’lerden daha ağırdır. Tırtıkları boyuna olduğundan dolayı operasyon esnasında yumurtalık saplarının kelepçelenmesinde tercih edilir.

BİYOPSİ  PENS

   Dokudan  mikroskobik muayene için küçük parça almada kullanılan alettir.


Polip Pens
Polip Pens
Bone Rongeur
Bone Rongeur
Tenaculum
Tenaculum



KEMİK PENSİ (BONE RONGEUR)

      Kemiği koparmak için veya kemikten parça almak için kullanılır. Farklı boyutları vardır. Ayrıca disk herni operasyonlarında kullanılan açılı versiyonları da vardır. Beyin Cerrahisi, Plastik Cerrahisi, Ortopedi Cerrahisinde kullanılır.

TENACULUM PENS(TEK DİŞLİ)

    Her iki ucu çengel şeklinde kıvrım gösteren penstir. Kadın doğumda sık olarak kullanılır. Rahim ağzını tutmada ve çekmede görev alır.

POLİP PENS

    Organ ve vücut boşluklarının iç yüzeylerinde oluşan polipleri çıkarmada kullanılır.


KAYNAKÇA
1-) Ameliyathanede yönetim organizasyon ve cerrahi uygulamalar
2-) www.Novosurgical. com
3-) www.Slarcorp. com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar