Son yayınlananlar

18 Ağustos 2018 Cumartesi

Cerrahide Kullanılan Sütürler Nelerdir?



Cerrahide Kullanılan Sütürler Nelerdir?


           Sütür açık ameliyatlarda ve bazı küçük laparoskopik ameliyatlarda kullanılan doku bütünlüğü bozulmuş cildi birleştirmeye yarayan cerrahi materyaldir. Ameliyatın yapılış şekline dokunun yapısına ameliyat yapılan bölgeye göre uygun sütürler kullanılır.

İdeal Dikiş Materyallerinin Özellikleri

  1. Kolay steril edilebilmeli 
  2. Ele gelişi ve kullanımı kolay olmalı
  3. Doku reaksiyonu en az düzeyde olmalı
  4. Düğüm güvenirliği olmalı
  5. Allerji veya enfeksiyona neden olmamalı

     Sütür paketlerinin üzerinde çengel iğnenin arasındaki bulunan üçgen ve daire sembolü vardır. Bu semboller iğnenin özelliğini simgelemektedir. Cerrahide kullanılan sütürlerin iğnelerini 2 gruba ayırıyoruz:

1-) Yuvarlak İğneli Sütürlar

     Bu iğnelerin uçları künt olduğu için dokuyu kesme özelliği yoktur.Dokuların atravmatik olarak kapatılmasında kullanılır. Daire sembolü varsa yuvarlak iğneli sütür gurubuna girmektedir

2-) Keskin İğneli Sütürlar

    Keskin iğneli sütürlarda iğnenin uç kısmı ve kenarları keskindir. Bu sayede dokuyu kesme özelliği vardır. Bu materyaller deri ve deri altındaki yağ dokusunun kapatılmasında kullanılır.Üçgen sembolü varsa keskin iğneli sütür gurubuna girmektedir

        Cerrahi sütürleri doktora uzatırken portegü ye takıp vermeli ve iğnenin üçte birlik kısmını portegüyle sıkıştırmamız gerekmektedir. Tabi bu doktorun nasıl istediğine bağlı değişiklik göstermektedir. İğneli olan sütürleri portegü ile verirken iğnesiz olanları yani bağlama dediğimiz sütürleri genelde kelly pens veriyoruz. Sütürleri absorbe olan ve absorbe olmayan sütürlar olmak üzere ikiye ayırıyoruz.

Absorbe Olan Sütürlar

     Diğer bir adıyla emilebilen sütürlar. Emilebilme süresi sütürden sütüre değişiklik göstermektedir. 
katgüt

1-) Katgüt

     Absorbe olan sütür deyince akla ilk gelen materyallerden birisidir. Küçük baş hayvanların bağırsaklarından yapılır. Diğer materyallerden farkı paket içerisinde alkol ıslak olarak bulunur bunun nedenide kurumasını önlemektir. Eğer kurursa kopma ve kırılmalar oluşur. Daha çok doku gerginliğinin minimal olduğu yerlerde kullanılır. Katgüt 10 ila 20 gün arasında emilebilmektedir
        



vicrly



2-) Vicrly

       Gerginlik gücü oldukça yüksek olan vicrly cilt altı kapatmalarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Ortalama 60 günde emilebilmektedir.



dexan

3-) Dexan

       Dexan multiflament olmasından dolayı enfeksiyon riski fazladır. Enfekte yaralara kullanılması uygun değildir. Kas, tendon ve subkutan cilt kapamalarında kullanılır. Ortalama 60-90 günde emilimi gerçekleşir.

pds

4-) Pedesente

     Pedesente enfekte dokular ve kartilaj dokularda kullanılır. Oldukça sert sağlam olmasından dolayı pahalıdır. 




maxon


5-) Maxon

     Monoflament sütürdür. Düğüm gücü güvenliği yüksektir. Daha çok yumuşak doku yaralanmalarının kapatılmasında kullanılır.




rapid

6-) Pegesorb Rapid

      Hızlı emilebilir ve doku reaksiyonu düşük olan bir sütürdur. Kısa dönemli doku desteği gereken yerlerde bu sütür kullanılır. Genellikle kolay görünebilmesi için mor ve yeşil renkli olurlar. Sutürün tamamen emilimi ortalama 40 gün içerisinde gerçekleşir.



tekmon


7-) Tekmon

     Sentetik emilebilir ameliyat ipliğidir. Yumuşak doku yakınlaştırılması ve bağlanmasında kullanılır. Tekmon 90-120 günde emilebilmektedir.


Absorbe Olmayan Sütürlar

         Bu sütürlerin vucutta emilimi gerçekleşmeyeceği için cilt üstü dokuları birleştirmede kullanılmaktadır. Bazı durumlarda cilt altı kullanılabilmektedir.


ipek

1-) İpek

      Emilemeyen sütür deyince aklımıza ilk gelen ipektir. Siyah renkte ve silikon ile kaplanmıştır. İpek doku yakınlaştırılmasında ve bağlanmasında kullanılır.



propilen

2-) Propilen

     Monofilament cerrahi iplik olan propilen kolay görünmesi için maviye boyanmıştır. Genellikle kardiyovasküler ve plastik cerrahide kullanılır.




daylon

3-) Daylon

     Monofilament cerrahi ipliğidir. Kullanım kolaylığı ve şişmenin az olmasından dolayı tüm deri kapamalarında idealdir. Fakat kalp damar ve sinir cerrahisinde kullanılmaz.



politer

4-) Politer

     Örgülü silikon kaplı ve poliesterden imal edilmiş cerrahi sütürdür. Yumuşak doku yakınlaştırılması ve bağlanmasında kullanılır. 



cilt stapleri

5-) Stepler

     Diğer bir adıyla cilt zımbasıdır. Tek kullanımlıktır. En üstte bulunan cilt dokusunun birleştirilmesi için kullanılır. 



Paslanmaz Tel

6-) Paslanmaz Çelik Tel

     Dokuda istenmeyen reaksiyon gösterme riski bulunduran paslanmaz çelik tel fıtık da kırık kemiklerin onarılmasında tendonların düzeltilmesinde ve sternumun kapanmasında kullanılır.


KAYNAKLAR:

http://www.dogsan.com.tr


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar