Son yayınlananlar

17 Ağustos 2021 Salı

Hisse Senedi Alırken Temel Analiz Nasıl Yapılır

 

Hisse Senedi Alırken Temel Analiz Nasıl Yapılır

     Hisse senedi yatırımcılığı, bir çok yatırımcının tercih ettiği yatırım türlerinden birisidir. Yatırımcılar hisse senedi alırken teknik ve temel analizden yararlanmaktadır. Böylece yatırımlarını doğru ve spekülatif olmayan şirketlere yapmaya olanak sağlamaktadır. Hisse senedi alırken teknik analiz mi yoksa temel analiz mi yapılmalı? Temel analiz yaparken hangi etmenlere dikkat edilmeli? Tüm bu sorularınızın cevabını ve daha fazlasını öğrenmiş olacaksınız. "Genç Yaşlarda Yatırım Yapmaya Başlamak" isimli yazımı Buradan okuyabilirsiniz.

     Hisse Senedi, bir veya birden fazla şirketin paylarına ortak olduğumuzda ortaklığımızı göstermek için kullanılan kıymetli evraktır. Yani kısaca şirkete ortak olduğumuzun göstergesidir. Yatırımcılar hisse senedi alırken teknik ve temel analizden yararlanmaktadır. Bu analizler sonrası şirketin kaynaklarını borçlarını, dönen ve duran varlık gibi etmenleri hakkında bilgi edinmektedir. Hisse senedi yatırımcılığı hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorsanız "Hisse Senedi Yatırımcılığı" isimli yazıma Buradan ulaşabilirsiniz.


Teknik ve Temel Analiz Nedir?

Teknik Analiz: Özellikle kısa vadeci yatırımcıların tercih ettiği analiz türüdür. Hissenin geçmiş fiyat hareketlerine bakarak gelecekteki değişimleri öngörmesi sonucu pozitif veya negatif pozisyon alınması olarak ifade edilir.

Temel Analiz: Yatırım yapacağımız enstrümanın finansal tablolarını inceleyerek şirketin borçlarını, yükümlülüklerini, yaptığı yatırımlarını ve kar/zarar gibi göstergelerinin analiz edilmesidir. Temel analiz şirketlerinin bilançolarını okuyarak yapılır.


Hisse Senedi Alırken Temel Analiz Nasıl Yapılır


Temel Analiz Yaparken Dikkat Edilecek Etmenler

  1. Şirketin F/K oranı sektörün altına olması ucuz olduğunu gösterir. ("F/K oranının 10 dan düşük olması ucuzdur" gibi bir kaide yoktur. Bazen 15 F/K bile ucuz olabilir.)
  2. Net kar marjı yüksek, F/K oranı düşük olan hisseler ucuz hisse olarak değerlendirilebilir.
  3. Şirketin PD/DD oranı sektörün altında olması ucuz olduğunu gösterir. 
  4. Temettü hisselerine yatırım yapacaksanız son 10 yılda en az 7 kez temettü vermesi önemlidir.
  5. Şirketin ihracat yapması önemlidir.
  6. Net borç/FAVÖK artış olmamalı (Bu rakamların 3 ve üzeri olmasından kaçının)
  7. İşçi sayısında artış önemlidir. (Büyüyen şirketler işçi alır)
  8. Borçluluk şirketin değerinin yarısından az olmalıdır
  9.  Cari oran belirlenen aralıkta olması tavsiye edilir. (3>Cari Oran>1)
  10. İşletme sermayesi 0'dan büyük olmalıdır.
  11. FK> FD/FAVÖK olması önemlidir.
  12. Yatırım faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarının negatif olmasını isteriz. (Şirketin yatırım yaptığı anlamına gelir. Ancak bunu yaparken şirketin borcu olmaması gerekir.)
  13. Net kar marjı, FAVÖK marjı, Brüt kar marjı, Satışlar, FAVÖK ve Net kar marjı geçen yılın aynı çeyreğine göre ve bir önceki çeyreklere göre artış sağlaması önemlidir.
  14. Kaldıraç oranı %70 in altında olması önemlidir.
  15. İşletme faaliyetlerinde nakit akışı çizelgesi net kar kadar olması önemlidir.
  16. Şirketin öz sermayesinin negatif olması istenmez.
NOT:
F/K Oranını kar büyümesi ile birlikte inceleyiniz.
PD/DD oranını öz kaynaklar ile birlikte inceleyiniz.

     Yukarıda ki belirtilen maddelerde yer alan açıklamalar temel analiz yaparken olmazsa olmaz unsurlardır. Bu unsurların yanında bilanço okurken özellikle dipnotlara da dikkat edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bir şirket yukarıda ki maddelerden ne kadar çoğunu karşılıyorsa o şirkete yatırım yapma potansiyelimiz o kadar artmaktadır.


    Temel analiz, genellikle uzun ve orta vadeci yatırımcıların kullandığı analiz türüdür. Her yatırımcı mutlaka hissesini alacağı şirketin ne iş yaptığını, finansal durumunu ve sürdürülebilirlik gibi etmenlerini göz önüne alarak yatırım yapmalıdır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar