Son yayınlananlar

10 Eylül 2018 Pazartesi

Kendimize Verdiğimiz Sözü Nasıl Tutabiliriz?

Söz ver ve tut


           Küçüklükten beri hepimiz buna bende dahil, büyütülürken hep bir başkasını düşünerek büyütüldük. Ebeveynlerimiz bize paylaşmayı öğretirken bir yandan da farkında olmadan kendimizi düşünmeyi 2. plana atmayı öğretiyor. Bu durumu bir örnekle açıklamak istiyorum. Mesela bir oyuncağı paylaşamayan 2 çocuk düşünün. Siz annesi veya babası olarak kendi çocuğunuzu geri plana çekerseniz "Hayır önce o oynasın sonra sen oynarsın" diyerek çocuğunuzun ileri ki süreçler de kendinden daha çok başkasını düşünmesine yol açacaktır. Eskiden beri, hep bir başkası  "o yapsın sonra sen" "o oynasın sonra sen" işte bu durum bizi aldığımız kararlar da tutamama ve kendimize verdiğimiz sözleri ertelemeye sebep olmaktadır. Bu verdiğim örneğin farklı boyutları bir araya gelerek aslında bir yandan iyi bir şey öğrenirken paylaşmayı, değer vermeyi bir yandan da bilinç altımızda hep bir başkası daha ön planda olacaktır. Bu düşünceyle yetiştirilen çocuklar, ileri ki zamanlarda hayır demeyi öğrenemeyecektir. Ne demek istediğimi anlatabildim mi? İnsan öncelikle kedini düşünmeli, kendine değer vermeli. Kabul edelim şimdi, hayır demeyi bilmiyoruz. Bunun en büyük nedeni de yukarıda anlattığım gibi yetiştirilme tarzımız. Tamam ben hayır diyebiliyorum artık fakat yinede kendime verdiğim sözü tutamıyorum diyorsanız, yazımı okumaya devam ediniz.


    Kendi anayasanızı oluşturun. Bu hafta şunu şunu yapacağım deyin bir hedefiniz olsun. Gün içerisinde işler ters giderse o gün yapacağınız işi bir sonraki güne atabilirsiniz. Esnek olabilirsiniz ama asla ve asla keyfiyen bugün yapacaklarınızı yarına atmayın. Kendinize verdiğiniz sözleri tutmada başarılı değilseniz, bir anda bütün haftanızı dolduracak sözler vermeyin. Çünkü  böyle yaparsanız, antrenmansız maça çıkarsanız  oyunu yarıda bırakmak zorunda kalabilirsiniz.
Tavsiye Makale: 30 Yaşınıza Basmadan Değişin

       Kendim için bu hafta 3 gün spor yapacağım. Kendimize söz verirken bu şekilde net olmalıyız. Bu hafta spor yapacağım derseniz, tam netlik sağlanmadığı için verdiğiniz sözün etkisi olmayacaktır. Belirsizlik olduğu için düzen olmayacak ve bir süre sonra spor yapmayacaksınız. Zamanınızı yönetmeyi bilmeli verdiğiniz sözlere sadık olmalısınız. Zaman yönetimi hakkında yazıma Buradan ulaşabilirsiniz.


    Kendinize çok fazla söz vermeyin. Demek istediğim tam olarak şu. Birden fazla söz verip bunların kısa sürede sonlanması yerine, daha az söz verip uzun vadeli olmasına özen gösterin. Baktınız işler yolunda gidiyor  "Ben bunu da yapacağım deyip" bir adım daha atıp, çıtanızı biraz daha yükseltebilirsiniz.


        İnsanın önceliği kendisi olmalı. Bunu asla bencillik olarak algılamayın. Size soruyorum. Kendini sevmeyen insan başkasını sevebilir mi ? Önce işe kendimizi severek başlamalıyız. Kendimiz için bir şeyler yapmalıyız. Ne kadar özel olduğunun farkında değil misin? Kendine verdiğin sözler seni daha yükseltecek şeyler olmalı. Ertelemeyi, üşenmeyi bırak ve artık kendi anayasanı kendin yaz. Bu konu birazda irade meselesi. Aslında tam anlamıyla irade meselesi. İstikrarlı bir şekilde yoluna devam etmelisin. Bu hayat senin. Kendi ilkelerini kendin oluştur. Kendimden bahsedecek olursam kendime çok söz verdim. Verdiğim sözlerin çoğunu yerine getirdim. Yaptıklarım iyi hoş ama benim gözüm hala yapamadıklarımın peşinde. Kendime bir söz veriyorum. İstediğim şeyi alana kadar asla pes etmeyeceğim. 


      Peki sen kendine verdiğin sözü tutabiliyor musun ? Şuan kendine söz verecek olsan kendine hangi sözü verirdin ? Yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.







1 yorum:

  1. KEndime verdiğim her sözü tutamıyorum ne yazık ki 🙈
    Kendime söz verecek olsam sanırım dıtttt bırak olurdu ama 😞

    YanıtlaSil

Sayfalar