Son yayınlananlar

18 Ağustos 2019 Pazar

Göbeklitepenin Gizli Tarihi

Göbeklitepenin Gizli Tarihi


      Tarihin en eski kapılarını açan hatta bazı uzmanlar tarafından "Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen göbeklitepe tapınağı, 1995 yılında keşfedilmiş ve 2015 yılında ziyarete açılmıştır. Her geçen gün tarihin sırlarını ortaya çıkaran bu tapınak 2019 yılı itibarı ile "Göbeklitepe yılı" ilan edilmiştir. Göbeklitepe'nin önemine değinecek olursak, bu yapının dünyanın en eski inanç merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Göbeklitepe'nin bir yerleşim yeri olduğunu söyleyenler var fakat arkeolojik kazılar sonrası kalıntılara baktığımızda buranın yerleşim yeri değil bir inanç merkezi olduğunu görmekteyiz. Buranın inanç merkezi olduğuna dair kanıtımız ise; taşların üzerindeki kabartmalar ve sembollerdir.

    Göbeklitepe'nin isminin nereden geldiğini soracak olursanız, tapınakların tepe şeklinde, göbek şeklinde olmasıdır. Göbeklitepe ismi buradan gelmektedir. Bu harikulade yapının tarihine baktığımızda günümüz tarihinin 12 bin yıl öncesine dayandığı görülmektedir. 12 bin yıl öncesinde daha Avrupa'da buzullar erimemiş hatta ve hatta mısır piramitlerinden 7 bin yıl önceki dönemlerde yapıldığı kanıtlanmıştır. Yani göbeklitepe'de neolitik çağ dönemine ait kalıntılar görülmektedir. İlk zamanlar ticaret merkezi denilmiş ama kazılar devam ettikçe yeni arkeolojik bulgular ortaya çıktıkça buranın bir tapınak, bir inanç merkezi olduğu anlaşılmıştır. Ve şunu da belirtmek gerekir. Şimdiye kadar yapılan kazılar tüm tapınağın %10'unu ortaya çıkardığı tahmin edilmekte ve hala arkeolojik çalışmalar devam etmektedir.


      Aslında göbeklitepe'nin bizlere çok güzel mesajı var. Elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda baktığımızda inancın insan fıtratında olduğunun en eski zamanlara dayandığını gösteriyor. Bizler hep Anadolu'ya kültürün Mezopotamya'dan geldiğini biliyorduk. Ama bu tapınak aslında kültürün günümüz topraklarında Şanlıurfa'da bulunan göbeklitepe'den çıktığını ortaya koymaktadır.


Göbeklitepenin Gizli Tarihi


     Yukarıdaki taş aslında bir çok şeyi anlatıyor. Gördüğünüz gibi yapıtın en üstünde sepetler var. Bu sepetler bolluk bereketlik anlamı taşıyor. Yani kısaca baktığımızda insan hayatının yaşamını simgeliyor. Hemen aşağısında bulunan akbabalar ise ölüm tanrısını ölümü simgeliyor. Ve en aşağıda bulunan akrep'de yerin altını temsil ediyor. Yukarıdan aşağıya doğru baktığımızda insan bolluk bereketlik içerisinde yaşar, ölür ve gömülür. Zaten arkeolojik kazılar sırasında insan kemiklerine rastlanılmıştır. Şu ilginç detayı da dile getirmek isterim. Bu tapınak zamanında kullanılmış ve şuan bilinmeyen bir nedenle üzeri toprakla kapatılmıştır. Ta ki 1995 yılına kadar. Bu yüzden içerisindeki yapıtlar ve insan kalıntıları binlerce yıl boyunca korunarak gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar