Son yayınlananlar

12 Kasım 2018 Pazartesi

Ameliyat Korkusu Nasıl Yenilir?



ameliyathane

         Ameliyat korkusu aynı zamanda ameliyat anksiyetesi nedir? Ameliyat korkusunu artıran veya azaltan faktörler nelerdir? Ameliyat öncesi sırası ve sonrası hangi uygulamalar yapılmaktadır? Ameliyat korkusu nasıl yenilir ?


         Ameliyat olmaktan çoğu insan korkar. Bu korku aynı zamanda insanda bazı hormonal değişikliklere yol açar. Kaygı ve stres oluşur. Kalp atışı hızlanır. Sıcaklık basar. Bunalıma girersiniz. Ama korkulacak hiçbir şey yoktur. Şöyle söyleyeyim sizin korkunuza bağlı gelişecek kaygı ve stres sizin için risk faktörü olur. Bunun gibi gelişebilecek durumları öğrenmek ve korkumuzu azaltmak için ameliyathanede neler yapılıyor bilmemiz gerekir. Ameliyathane ortamı, hava sirkülasyonu sağlanabilen soğuk ve steril bir ortamdır. Lokal ve genel anestezi verilerek iki türlü ameliyatlar yapılmaktadır. Lokal anestezide belli bir bölgenin sinirleri bloke edilir. İşlem genellikle kısadır. Hasta olup biteni duyar komplikasyon oluşma olasılığı genel anesteziye göre azdır. Genel anestezi, vücuttaki sinirlerin tamamen bloke edilmesi, tamamen uyuma halidir. Kaslar gevşer solunumunuzu anestezi cihazı yapmaya devam eder. Genellikle cerrahi işlem uzun sürer. Ameliyat öncesi hazırlıkta, yapılacak işlemin türüne göre 12 saat gibi bir süre aç ve susuz kalmanız istenebilir. Bunun nedeni boşaltımı azaltmak içindir. 

     Ameliyathaneye kesinlikle metal eşyalar ile girmemeniz gerekir. Çünkü size bağlanan cihazlarda elektrik çarpma gibi durumlar meydana gelebilir. Üzerinizde sadece ameliyat önlüğü olacak şekilde hazırlanırsınız. Bu size yapılacak ameliyat türüne göre değişiklik gösterebilir. Ameliyathane salonları ortalama 19-23 derece olduğundan üşüyebilirsiniz. Sizi ameliyathane masasına alırlar başınızda anestezi doktoru olur size yapılacak anesteziyi uygular ve ameliyat başlar. Korkunun başlıca sebeplerinden biri bilinmemezlik korkusudur. Artık sizler neler yapılıyor öğrenmiş oldunuz. şimdi birazda daha detaylara girelim.
Tavsiye Makale: Ameliyathane de En Çok Kullanılan Cerrahi Aletler



    Ameliyathane çalışanı olarak gözlemlediklerim ve araştırdıklarıma göre hasta üzerindeki gerginliğin özellikle ameliyat sonrası uyanmasında çok zorluk yaşadığını ve etrafa saldırganlığının artmasına neden olmaktadır. Ameliyat olmaktan korkmanın başlıca nedenleri şunlardır: Sevdiklerinden ayrılabilme düşüncesi, bedenin tehdidi, ağrı korkusu, yabancıdan korku gibi sıralanabilir. Ameliyat sonrası özellikle uyanma evresinde ağrı oluşabilir. Aneljezik dediğimiz ağrı kesiciler sizin ağrı durumunuza göre verilip ağrınızın yatıştırılması sağlanır. Bir başka nedende mahremiyet korkusu. Mahremiyet konusunda sadece sağlık doğrultusunda işlemler yapılıyor. Ameliyathanede diğer hastaların çaycısının çorbacısının sizin mahrem yerlerinizi görmelerine asla izin verilmiyor. Biz sağlıkçıların yeminleri doğrultusunda bu konuda titiz olduklarının kanaatindeyim. Sevdiklerinizden ayrılma veya ameliyat sonrası uyanamama korkusu olabilir. Bu korkunun olması gayet doğal. Gelişmiş teknoloji ve günden güne güne gelişen tıp dünyası bu konuda riski en aza indireceğine inanıyorum. Şimdi gelelim ameliyat korkusunu nasıl azaltabiliriz.


korku anestezi


    Öncelikle anestezi doktoruna veya sizden sorumlu hemşireye kaygınız olduğuna dair bilgi vermeniz gerekir. Olacağınız ameliyat hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Herhangi bir hastalığınız, ağrınız veya özel durumunuz varsa mutlaka ama mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir. Derin derin nefes alarak kaygınızın yatışmasını sağlayabilirsiniz.  Geçmiş olsun


Söylemek İstediğiniz Bir Şey Var Mı?

       Aklınıza takılan herhangi bir soru işareti veya görüş için hemen aşağıda bana yorum olarak iletebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Ameliyat korkusu çok kötüdür. Basit bir ameliyat olsa dahi insan kendisini çok kötü hissediyor ve korkuyor. Bu yazınızda önemli noktalara değinmişsiniz. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Sayfalar