Son yayınlananlar

28 Temmuz 2019 Pazar

Hisse Senedi Yatırımcılığı

     
Hisse Senedi Yatırımcılığı


      Hisse senedi yatırımcılığı, pasif gelir elde etmek ve birikimlerinizi büyütmek için oldukça önemli yatırım aracıdır. Hepimiz ekonomik özgürlüğe sahip olmak ve geleceğimizi garantiye almak isteriz. Ama hemen söyleyelim: bunu para biriktirerek yapamazsınız. Yatırım yapmanız gerek. Yatırım, paranızın çalışıp sizin için para kazanmasıdır. Böylelikle birikimlerinizin hızlıca büyümesini sağlayabilirsiniz. Hisse senedi yatırımcılığı hepimizin düşündüğü gibi fazla parayla yapılacak yatırım değildir. Daha düşük bir miktarla da bu işe başlayabiliriz. Ama şunu unutmayalım. Ne kadar büyük sermaye o kadar büyük kazanç.  


        Hisse senedi yatırımcılığı, kabaca bir şirketin bir parçasını satın almak demektir. Eğer birikimlerinizi hisse senedine yatırmak istiyorsanız, alacağınız hisse senedi hakkında detaylı bir araştırma yapmış olmalısınız. Yatırım yapmak emek isteyen bir iştir. Borsayı ve gündemi takip etmeli ve alacağınız hisse senedi şirketinin tüm bilançosunu okumalısınız. Hisse senedi yatırımcılığı bir çok yatırımcılar tarafından tercih edilen yatırım aracı olduğu gibi portföyünüze ekleyerek karlı bir yatırım oluşturmayı sağlayabilirsiniz. Genç yaşlarda yatırım yapmak isimli yazımı buradan okuyabilirsiniz.


  Yatırım yaptığınız hisse senedi size her zaman kazanç sağlamayabilir. Borsada kazanmakta var kaybetmekte. Yani bu işin riski vardır. O yüzden suyun derinliğini iki ayağınızla test etmeyin. Yatırım yapacağınız hisse senedini her türlü yönden analiz edin. Bu işte sabırlı olmalısınız. Hisse senedinden yüksek getiriler elde edenler aldıkları hisse senetlerini uzun bir süre elde tutanlardır. Hisse senedi aldığınız şirketin işleri kötüye gitmeye başladıysa tabi kide hisse senedini bir an önce elinizden çıkarmaya gayret gösterin.
Hisse Senedi Yatırımcılığı

Hisse Senetlerinde Teknik Ve Temel Analiz 

   Hisse senedi yatırımcılığına yeni başlayan herkesin merak ettiği bir konu. Hisse senedi satın alırken teknik ve temel analiz yönünden inceleme yapmalıyız. Teknik analiz, grafikten ibarettir. Teknik analiz yapanlar sık sık alım satım yaparlar. Temel analiz ise, şirketin genel bilançosu gibi durumları kapsar ve uzun vadeli yatırım yapacak yatırımcılar temel analizi baz alarak yatırım yaparlar. Fakat sizin yatırım stratejiniz ne olursa olsun teknik ve temel analiz yönünden detaylıca araştırma yapmalısınız. Böylelikle yatırımlarınızdan kar etme oranınız yüksek olur.


Hisse Senedi Yatırımcılığı Püf Noktaları

  • Aldığınız hisse senedinin ne olduğunu bilin. Bilmediğiniz hisse senedini almayın.
  • Hisse senedini alacağınız şirketin bilançosunu tüm detaylarıyla okuyun.
  • Hisse senedi alacağınız şirketin yıllık ve 6 aylık faaliyet raporlarını inceleyin.
  • Piyasada 5 milyonun üzerinde hisse senetleri bulunduran şirketleri inceleyerek yatırıma başlamak iyi bir fikir olabilir.
  • Bir şirketin yıllardır mevcut olması o şirketin iyi bir yatırım aracı olduğu anlamına gelmez. 
  • Hisse senedi seçerken uzun vadeli büyümemi yoksa kısa vadeli büyümemi olup olmadığına karar verilmelidir.
  • Borsa terimlerini öğrenin ve finans dergilerini takip edin.
  • Sosyal medya da veya herhangi bir yerde, tavsiye ettikleri hisse senedine balıklama dalmayın.
  • Yaptığınız yatırımı kaybetme ihtimaliniz olduğunu bilip ona göre hareket edin. 
  • Ünlü yatırımcıların tavsiyelerine kulak verin ve kendinize öz strateji belirleyin.
  • Hisse senedi alma konusunda aceleci davranmayın, dikkatli adımlarla ilerleyin.
  • Hisse senedi alacağınız şirketin teknolojiye yatırım yapması önemli bir unsurdur.
  • Şirketin borcu olması çok fazla olmadığı sürece iyi bir yatırım seçeneği olabilir.
  • Merkez bankası faiz oranını düşürdüğünde hisse senedi alımı artar. Çünkü şirketlere tüketiciler tarafından talep artar.
  • Hisse senedine yatırım yaptığınızda yatırımınızı takip etmeli orada öylece unutmamalısınız. 


Kaynakça

Yatırım 101 Kitap Sayfa No: 36-52 Mıchele CAGAN

1 yorum:

  1. hisse senedi yatırımcılığına hiç girmedim ama bes (bireysel emeklilik) kripto para piyasalarında çok bulundum hisse senedine halende girmek istemiyorum o kadar teşvik ve talebe rağmen teşekkürler.

    YanıtlaSil

Sayfalar