Son yayınlananlar

20 Mart 2019 Çarşamba

Arjantin'de Ekonomik Kriz


Arjantin'de Ekonomik Kriz

      Arjantin, Güney Amerika kıtasında Uruguay, Paraguay, Bolivya ve Şili ülkelerine komşu 2.8 milyon kilometrekare alanıyla Türkiye'nin 3,5 kat büyüklüğünde bir ülkedir. 2018 verilerine göre 44 milyonu aşan Arjantin nüfusu, her geçen gün ekonomik krizi büyümeye devam ediyor. Başkenti Buenos Aires'dir.

      Arjantin'in tarihine baktığımızda Amerika kıtasının keşfedilmesinden sonra burada Avrupa devletleri ilk kolonileri Arjantin'in başkenti Buenos Aires'de kurdular. İlk zamanlarda İspanya bağlı fakat Peru genel valiliğince idare edilen Arjantin, 1816 yılında bağımsızlığını kazandı.

     2019 yılının verilerine göre 1 Dolar, 37 Arjantin pesosuna tekabül ediyor. 2018 yılına baktığımızda 1 Dolar, 18 Arjantin pesosuyken 2019 da ülkenin para birimi ciddi oranda değer kaybettiğini görüyoruz. Son 10 yılda yapılan protestolarda onlarca insan hayatını kaybetti. Arjantin'i ekonomik krize sürekleyen sebepler nedir? 


Arjantin'de Ekonomik Kriz

       1930 yıllarında ekonomisi oldukça iyi durumda olan Arjantin, zamanla uyguladığı yanlış bir politikayla şuan ekonomik krize sürüklenmiş durumdadır. Hatta bir zamanla alım gücü Fransa ile aynı olmuştur. 1940 da patlak vermeye başlayan ekonomik kriz, 1982 yılında Meksika'nın borç ödeme krizi ile tüm Latin Amerikayı etkiliyor. Daha sonra oluşan bütçe açıklarını kapatmak için Arjantin merkez bankası para basıyor. Para basımı arttıkça para değer kaybediyor. İlerleyen zamanlarda ülkede her şey özelleştirilmeye başlanıyor. Milli kaynaklara kadar özelleştirilme gerçekleşiyor. 2001 yılında protestolar başlıyor. Ülkeden ciddi miktarda para çıkışları oluyor. Bu durumda Arjantin İMF ye başvuruyor. İMF dalgalı rejim şartı koyuyor ve bu Arjantin ekonomi bakanı tarafından kabul edilmiyor. Arjantin'de insanlar bankalarda paralarını çekemiyor. Ve ülke çok büyük darbe yiyor. 2001 den 2015'e kadar geliştirilen yeni ekonomik politikasıyla Arjantin düzelmeye başlıyor fakat 2015 den sonra yönetimde değişiklikler ile Arjantin geçmişteki yaptığı politikayı uygulamaya koyuyor. Yani özelleştirilme politikası. Arjantin'de ekonomik krizi size şöyle açıklayayım. Şuan biz 4 liraya aldığımız sütü, onlar 35 liraya alıyor. Dolayısıyla ülkede alım gücü oldukça düşüyor.

 Arjantin'de Ekonomik Krizin Nedenleri

  • Yolsuzluk
  • Özelleştirme
  • IMF politikaları
      Arjantin'in ekonomik krizlerinin en başlıca nedenlerinden biriside özelleştirme yapmasıdır. Ülke petrol rezervine kadar özelleştirme yapmış, şimdi yaptığı özelleştirmenin cezasını çekmektedir. Bizim bu ülkede yaşanılanlardan ve yapılan yanlışlardan ders alıp, günümüz Türkiyesin de yapılan özelleştirmeye dur demeliyiz.

4 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş eline sağlık arjantinin bu kadar toprak büyüklüğü olduğunu bilmiyordum ben özelleştirmeye karşı değilim ama özellikle ülke için önem arz eden kurumlar ve yerler hariç neredeyse %100 bir değer kaybı yaşamışlar aynı bizim gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. yukarıda da belirttiğim gibi ülke petrol rezervine kadar özelleştirilme yapılmış. Umarım Türkiye böyle bir hata yapmaz.

      Sil
  2. IMF nereye girişte neyi düzeltmiş

    YanıtlaSil
  3. Bir çok ülkenin şuan yaşadıkları arjantini de etkilemiş anlaşılan

    YanıtlaSil

Sayfalar