Son yayınlananlar

2 Şubat 2019 Cumartesi

Taş Boyama Nasıl Yapılır / Taş Boyama Sanatı

Taş Boyama Nasıl Yapılır / Taş Boyama Sanatı

      Taş boyama sanatı pek fazla malzeme gereksinimi duymayan, yapılması gayet eğlenceli bir hobi olarak günümüzde yerini almaktadır. Sizde taş boyaması nasıl yapılır, boyamada kullanılacak malzemeler nelerdir ve daha fazlasını öğrenmek için yazımı okumaya devam ediniz.
Tavsiye Makale: Keçe Kullanarak Oyuncak Yapımı


Taş Boyama Sanatı Nedir? 

     Çağımız toplumunda yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan gerek hayvan figürleri gerek bitki motifleri gibi aklınıza gelebilecek her desenin taşın üzerine çizilmesi ve boyanmasıdır. Peki tüm bu işlemler için kullanılacak malzemeler nelerdir hadi gelin hep birlikte inceleyelim.

Taş Boyama Malzemeleri 

  • Düzgün yüzeyli taşlar
  • Akrilik boyalar veya özel taş boyaları
  • Vernik
  • Uzun ve kısa uçlu fırçalar 
  • Kurşun kalem ve silgi 

Taş Boyama Nasıl Yapılır / Taş Boyama Sanatı

Taş Seçimi Nasıl Olmalıdır? 

     Taş boyama sanatı daha çok gövdesi düz, dörtgen veya elips şekillerle daha çok yapılıyor. Denizi olan bir kentte oturuyorsanız, sahil kenarında bu taşlardan dolu. Taşlar istediğiniz büyüklükte düz ve pürüzsüz olması oldukça önemlidir. Pürüzsüz olması, bizim için en önemli özelliktir. Bu taşları hiçbir yerde bulamadınız diyelim çevrenizde hobi market bulunuyor ise oradan alabilirsiniz en kötü internetten siparişini verebilirsiniz.

    Topladığımız taşları boyamadan önce temizliğini yapmalıyız. Sahilde bir taş beğendiniz gerçekten düz ve pürüzsüz ama yosun tutmuş hafif yeşermiş. Bulduğunuz taşı orada bırakmayın temizlenme aşamasında bu kirlerden arınacaktır. Temizleme içinde sıcak suda bir süre beklettikten sonra diş fırçası veya sert bir yapı ile, taşı kirlerden arındırabilirsiniz.


Taşa Taslak Çizme

     Taşımız temizlendi ve artık işlem görmeye hazır. Çizeceğimiz şekli belirledikten sonra kabataslak bir çizim yapınız. Bu aşamada çok fazla detaya girmenize gerek yok. Çizdiğiniz taslak ilk başta gözünüze pek güzel gelmeyebilir. Fakat ileri ki süreçlerde kendini göstermeye başlayacaktır. 

Taş Boyama Aşaması

   Taş boyama sanatının en zevkli kısmı bence burasıdır. Taşınız renk aldıkça gözünüze güzel gelecek her boya darbesinde daha da muhteşem bir hal alacak. Tabi en zevkli kısım burası dedim ama en önemli kısımda burasıdır. Taslağınızı asetat kalemi veya akrilik boya ile belirginleştirin. Daha sonra boyanacak yer küçükse fırça gelgitleri ile değilde fırçanın uçlarıyla küçük darbeler yaparak boyamanız boyayacağınız alanın dışına çıkmanızı önler. 

Taş Boyama Nasıl Yapılır / Taş Boyama Sanatı

Taşı Vernikleme Aşaması 

   Boyama işleminden sonra yaptığınız sanatın daha canlı gözükmesi ve dayanıklılığını artırmak için vernikleyebilirsiniz. Bu işlem yapılması isteğe bağlıdır. Vernikleme işlemi için sprey vernik daha pratiktir. Vernikleme işlemi tamamladıktan sonra taşınızı kurutun.

   Tüm bu işlemlerinizi tamamladıktan sonra taşınız artık sergilenmeye hazırdır. İster hediye edin,  ister anahtarlık yapın isterseniz de teraryumunuzun içine yerleştirin. 


  Taş Boyama Sanatı Püf Noktaları

  • Boyama aşamasında boyanın üzerinize döküldüğünde çıkmayacağını göze alarak boyama işlemine başlayın.
  • Boyamanız alanı taştıysa dert etmeyin üzerinden taşan alanın boyasıyla geçin hemen geçecektir.
  • Fırçanızda ki boyanın çok sulu olmamasına dikkat edin. Taşın üzerinde dağılır. 
  • Bazen taşa zemin oluşturmak gerekir bu durumlarda taşınızı ilk önce zemin oluşturmak için akrilik boya ile geçebilirsiniz.
  • Taslak çiziminde ince ayrıntılar can sıkıcı olabilir. Fakat boyama aşamasında bunu halledebilirsiniz.

6 yorum:

  1. bende bu konuyla ilgileniyorum çok işime yaradı örneğin taş seçimi konusunda teşekür ederim

    YanıtlaSil
  2. Taş boyama çok güzel olmuş özellikle çocuklarla güzel bir etkinlik olur emre bey elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taş boyamanın püf noktalarını bilerek yaptığımızda daha harika sanatlar ortaya çıkaracağımıza inanıyorum

      Sil
  3. Taş boyama çoçuklarla beraber güzel bir etkinlik yapmamıza yardımcı oldu teşekkürler. Konuyu tesadüfen araştırırken sizin sitenizde buldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taşa boyama etkinliğinize katkı sağladıysa ne mutlu :)

      Sil

Sayfalar