Son yayınlananlar

22 Ocak 2019 Salı

Teraryum Nedir / Teraryum Yapım Aşamaları




Teraryum Nedir / Teraryum Yapım Aşamaları
     
      Teraryum yapımı oldukça eğlenceli ve kolaydır. Hayal dünyanıza göre fanusunuzu şekillendirmek istemez misiniz? Teraryum atölyesinde 100 ₺ karşılığı eğitim alarak bu işe başladım. Daha önce teraryum nedir, nasıl yapılır hiç bir fikrim yoktu. Ancak 3 saat içerinde teraryum yapma teknikleri ve püf noktalarını öğrendim.
Tavsiye Makale: Keçe Kullanarak Oyuncak Yapımı / Eski Kıyafetlerden Oyuncak Yapımı

     Piyasada yüzlerce lirayı bulan bu ekosistemleri yapmak oldukça basittir. 1800 'li yılların başında Londra da hava kirliliği oldukça berbattı. O zamanlar botanik düşkünü Nathaniel Bagshaw Ward tesadüfen fanus içinde bitkinin daha rahat yetiştiğini gözlemledi. O zamanlar teraryum, bitkileri korumak için kullanılırken günümüzde ise hobi olarak yapılmaktadır. Şimdi sizlere teraryum hakkında bilgilerimi aktarmak istiyorum.

Teraryum Nedir?

    Teraryum yapımından önce ne olduğunu öğrenmemiz gerekir. Latince bir kelime olan teraryum, terra-arium kelimelerin birleşmesi ile oluşmuştur. Yani dilimizde Fanus/Akvaryum olarak nitelendirilir. Burada amaç minyatür bir doğal alan oluşturmaktır. Çevremizde nadir gördüğümüz beceri, şimdilerde doğum günleri hediyesi, ev ziyareti hediyesi olmuş ve yaygınlaşmaya başlamıştır.

Teraryum Yaparken Kullanılacak Malzemeler?

  •  Cam Fanus
  •  Torf Toprak
  •  Bitki 
  •  Süsleme için renkli kum
  •  Süsleme için çimen, taş, minyatür şekiller vs.

Teraryum Yapım Aşamaları

       Kendi zevkinize göre malzemelerinizi aldıktan sonra şimdi yapım aşamasına geçelim. Öncelikle cam fanusunuza toprak yerleştirerek işe başlayalım.

        Toprak yerleştirmeden önce fanusun tabanına taş yerleştirmemiz gerekiyor. Görsellikten ziyade bitkinin uzun ömürlü olması açısından ve alta biriken suları neme çevirme açısından önemli rol oynuyor. Taşları tabana yayın fazla olmasına gerek yok. Toprak ise sizin teraryumu nasıl şekillendireceğinize bağlı olarak değişmektedir. Kimisi toprağını çok koyarak tepe yapar kimisi ise sadece toprağı bitki için kullanır ve fanusun geri kalan bölümlerini renkli kumlarla süsler. 

   Kullanacağımız toprağın ismi Torf toprak. Torf toprak tamamen organiktir. Nasıl oluşur bu toprak diye soracak olursanız hemen anlatayım. Bataklık ve göl kenarı gibi arazilerde bulunan bitkilerin su dibine çökmesi sonucu zamanla çürümesi ile oluşur.

    Taşları koyduk, toprağımızı yerleştirdik ve daha sonrasında ekeceğimiz bitki için yer açıyoruz. Bitkimizi yerleştirdikten sonra can suyunu veriyoruz ardından süslemeye geçiyoruz. Bu tamamen sizin hayal gücünüze kalmıştır. 

Özet olarak;
  1. Fanusun tabanına çakıl taşları yerleştiriniz.
  2. Daha sonra Torf toprağı ekleyiniz.
  3. Bitki için yer belirleyiniz
  4. Bitkinizi yerleştiriniz ve can suyunu veriniz.
  5. Süslemeyi yapınız

Teraryum Yapımında Püf  Noktalar

    Bitkinizin ölmemesi ve canlı kalması için bunları dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.
  • Yapay çimen çok kullanmayın. Çünkü toprağın havalanması kısıtlanacaktır. 
  • Zemine mutlaka çakıl taşları yerleştirin
  • Toprağınızı yeteri kadar doldurun. Aşırı figür yerleştirmeyin.
  • Bitkinizin kökünü toprağın içine tamamen yerleşmesine özen gösterin.
  • Cam fanusu seçiminde dikkatli olun. Bitki için önemi yoktur ama eliniz büyük ise sizde çok küçük fanus aldıysanız. Yerleşimde çok zorlanabilirsiniz.
Teraryum Nedir / Teraryum Yapım Aşamaları

Teraryum(Terrarium) Bakımı Nasıl Olmalı? 

       Teraryumunuzu yaptıktan sonra artık bitkinizi korumanız gerekir. Teraryum içinde kullanılan bitkiler nemli ortamları sevmesi özelliği ile bilinmektedir. Bakımı ise oldukça kolaydır. Fanusunuzu güneşte çok bırakmayın. Doğrudan güneşe maruz kalan teraryumların camları yosun tutabilir. Ev içerisinde yetişen bitkiler asla rüzgara maruz bırakılmamalıdır.

       Bitkilerin sulanması ise düzenli olarak yapılmalıdır. Haftada bir yarım çay bardağı su bitki için yeterli olmaktadır. Bitkilerin fazla suya ihtiyacı yoktur fazla su vermesi durumunda bitkiniz tahrip olacaktır.

       Teraryum bitkileri sulamasında fısfıslı sulama aleti kullanarak sulama yapılmaması önerilmemektedir. Camınız kirleneceği gibi bitkinize yeterli miktarda sıvı vermemiş olursunuz.

      Fanusunuzun kapaklı ise mutlaka açıp havalandırmanız gerekmektedir. Bakım için havalandırma oldukça önemlidir.
  


6 yorum:

  1. Çok güzel ya kendi küçük dünyamızı oluşturabiliriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teraryum yaparak dediğiniz gibi küçük ve harika bir dünya oluşturabiliriz.

      Sil
  2. yaparken zahmetli ama izlerken dinlendirici zevkli bir uğraş.. emekliliğimde denemek isterim.. hatta rant' getirebilecek bir uğraş bile olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparken zahmetli ama eğlenceli bence de harika bir uğraştır.

      Sil

Sayfalar