Son yayınlananlar

15 Ocak 2019 Salı

Gitar Nasıl Çalınır?/ Gitar Çalmanın Püf Noktaları

Gitar Nasıl Çalınır?/ Gitar Çalmanın Püf Noktaları


       Toplumumuzda en sık görülen enstrümanlardan birisi olan gitar, çalınması oldukça zevkli ve basittir. Her enstrüman gibi sabır gerektiren bu işe başlamadan önce, bu işi gerçekten yapabileceğinize inanmanız ve adım adım ilerlemeniz gerekir. Pek çok müziksever bu enstrümanı eline almış ve bir iki ay sonra zor geldiği için bırakmıştır. Diğer çalgı aletlerine nazaran daha kolay bu enstrümana daha yakından göz atalım.

Gitar Çalmak Kolay Mıdır?

         Öncelikle her enstrümanın bir zorluğu olduğunu bilmemiz gerekir. İlk çaldığınızda sesler berbat çıkacak, çaldığınız gitardan bir şey anlamayacak ve belkide bir köşeye kaldırıp atacaksınız. Ama sabrederseniz üstesinden gelip öğreneceksiniz. Başlarda elleriniz acıyacak tellere basmaktan hatta biraz nasır tutacak. Akor veya arpej atacağınız elinizin tırnakları uzun olması gerekmektedir. Bu sayede daha doğal ses çıkmasını sağlayacaksınız. Başlarda ritim atıp şarkı söylerken ikisi birbirine girecek, çünkü beyin ikisini birlikte kontrol etmekte zorlanacak. Ama siz düzenli olarak tekrar tekrar çalmaya devam ederseniz beyin buna alışacak ve artık düşünmeden ritim atacaksınız.
Tavsiye Makale: Davul(Bateri) Çalmaya Nereden Başlanmalı?


Gitar Çalmanın Püf Noktaları

  • Gitarda çalıp söylemek zordur. Parçayı çalarken aynı zamanda sözlerini de söyleyin. Sesiniz kötü olsa dahi söylemeye çalışın. 
  • Çalacağınız parçanın orijinalini defalarca dinleyin
  • Parmak ısındırma hareketleri yapın. Bu sizin gitara daha hakim olmanızı sağlayacaktır.  (Akorlarda hızlı bir el değişimi)
  • Yeni bir akor öğrenirken defalarca parmağınızı kaldırıp perdeye basın eliniz alışsın.
  • Bastığınız akordan temiz ses çıktığını kontrol etmek için eliniz akora basılı kalsın ve diğer elinizle her bir teker teker dokunun. Seste bozukluk varsa akora basamıyorsunuzdur.
  • Gitar perdeniz de iz bırakmamak için akor basacağınız elinizin tırnakları kesilmiş olmalıdır. Yoksa perdeniz aşınabilir.
  • Ünlü gitaristleri takip edin ve bol bol gitar parçaları dinleyin. Bu sizin ritim hafızanızı genişletecektir.
  • Tellerden daha güzel ses çıkabilmesi için tellere çok yumuşak basılmaması gerekir. 
  •  Gitar çalarken parmağınız ve bileğiniz çok acıyacaktır bu durumda biraz dinlenmenizi sonra devam etmenizi tavsiye ederim

Gitar Seçimi Nasıl Olmalı

      Gitar seçimi oldukça önemli bir konudur. Başlıca gitar türleri, Klasik, Akustik ve Elektro olarak bilinmektedir. Yeni öğrenmeye başlayanlar için klasik gitar tercihimdir. Gitar seçimi yaparken kasasının sağlamlığına, Tellerinin perdeden yüksekliğine ve tellerin kasa üzerinde hizasının düzenli olup olması bizim bakacağımız üç ana etken olmalıdır. Birde en önemlisi kasanın ve sapın hangi ağaçtan yapıldığıdır. Ağacın kaliteli olması ses tonunu etkileyen en önemli özelliktir. Bunları göze alarak gitar seçimini yapmanızı tavsiye ederim.

Gitar Çalmak İçin Kursa Gitmek Gerekir Mi?

    Gitar çalmak için üretilen en büyük bahanelerden birisi, evde çalmayı öğrenemem ve kursa gitmek için zamanım/ param yok gibi söylemleri çok duyarız. Tam böyle hevesleniriz ama bunları düşündüğümüzde hevesimiz kursağımızda kalır. Ama bunlar gitar çalmamız için bahane olmamalıdır. Youtube da gitar çalmayı öğreten çok kaliteli kanallar var bu kanalları takip ederek gitar çalmayı öğrenebiliriz. Kısacası gitar çalmayı öğrenmek için kursa gitmek şart değildir.

Klasik Gitar

Gitarda Kullanılan Terimler

   Gitar çalmaya başlamadan önce bazı terimleri bilmemiz bizim bu yolda aşama katmamızı sağlayacaktır.

Nota: Müzik seslerini simgeleyen işaretlere verilen isim
Pena: Ritim atmamızı sağlayan plastik araç
Akor: Birden fazla sesin uyumlu bir biçimde çalınması
Bare: Tek Parmakla 2 veya daha fazla tele basılması
Ritim: Seslerin ve durakların düzenli bir şekilde yinelenmesi
Kapo: Bir çeşit bare görevi gören alet
Arpej: Akoru oluşturan seslerin sırayla çalınması
Metronom: Müzikte zaman ölçen araç. Müziğin ritminin kontrol etmeye yarar.
Fingersteyle: Gitarın pena yerine parmakları kullanarak çalınması
Tuner: Akort cihazı

Gitar Nasıl Çalınır: Akorlar

       22 perdeli bir gitar düşünürsek toplamda 8646 tane akor vardır. Tabiki de tüm bu akorları öğrenebilmek mümkün değildir. Ortalama 30 akor ile belli başlı şarkıları dilediğiniz gibi çalabilirsiniz. İlk başlarda akor basmak zor gelecektir. Tellere sürekli basmak bir süre parmaklarınızı acıtacaktır. Kolay akorlardan başlayarak yavaş yavaş zor akorlara doğru ilerlemeniz gerekmektedir.

2 yorum:

  1. Lise yıllarımda Gitar alıp işin kursuna gitmeden kendimi geliştirmiştim..
    hala daha durur gitarım, ara ara çalarım keyfine..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper. Kursa gitmeden de çalınabileceğini bize belirtmiş oldunuz. Öğrenme aşaması zorlu olsa da öğrendikten sonra tadı bir başkadır.

      Sil

Sayfalar