Son yayınlananlar

12 Aralık 2018 Çarşamba

TEGV Nedir? / TEGV de Gönüllü Olmak


eğitim gönüllüleri vakfı

          Türk eğitim gönüllüler vakfı, devlet tarafından verilen eğitime destek olmak amacıyla, donanımlı ve nitelikli bireyler yetiştirmeyi hedefleyen kuruluştur. 1995 yılında kurulan ve günümüzde Türkiye'nin çoğu şehrinde faaliyet gösteren bu kuruluş eğitime ciddi katkılar sağlamaktadır. Tamamen gönüllülük esasıyla işleyen bir kurum olan TEGV Fen bilimleri, Matematik, Türkçe, Drama ve Okuyorum yazıyorum gibi konularda eğitim verebilirsiniz. Bu saydığım dersler için gönüllü kılavuzu bulunmaktadır. Bu kılavuz sayesinde ders anlatımınız kolay olacaktır. Ben farklı bir şeyler öğretmek istiyorum derseniz kendi projenizi hazırlayıp o dersi verebilirsiniz. Örneğin Gitar dersi, Piyano dersi, Satranç dersi...

       Eğitimler bahar dönemi, güz dönemi ve yaz dönemi olarak 3 döneme ayrılmıştır. Bahar ve güz dönemi seçtiğiniz bir ders için 10 hafta eğitim süresi vardır. Birden fazla ders verebilme şansınızda bulunmaktadır. Her dersin süresi 1.5 saattir. Ayrıca ders vereceğiniz günü ve saati seçmek sizin elinizde. Dersleri genellikle 2 kişinin anlatılması tercih ediliyor. Yanındaki arkadaşın gelmediği zaman ise eğitimi tek vermek durumunda kalabiliyorsun. TEGV in hedef kitlesi 1 den 8. sınıfa kadar olan çocukları kapsamaktadır. Çocuklar hafta içi  hocaları eşliğinde ders saatinde kuruma gelirler. Burada gönüllülerle vakit geçirdikten sonra derslerini alırlar ve giderler. Hafta sonu da çocukların eğitim alma imkanları vardır. Vereceğiniz dersin kılavuzu 10 hafta boyunca bölümlere ayrılmış. Her hafta çocuklara hangisini vermen gerektiğini, gereken malzemeleri vs. bunlardan bahsediyor. Ben Fen bilimleri dersi eğitimi veriyorum. Ders işleyişimiz okullardaki gibi değil, daha çok uygulamalı oluyor. Kılavuza da birebir uyma zorunluluğumuz yoktur. Burada amaç çocuğun merak etmesini sağlamak ve düşündürmektir. Size yaptığımız bir dersten örnek vermek istiyorum. Mıknatıslı araba etkinliği. Bu etkinlikte amaç çocuklara mıknatısın zıt kutuplara sahip olduğunu göstermek ve aynı kutuplar birbirini çeker, zıt kutuplar birbirini iter teorisi ile üzerinde mıknatısın bulunan arabayı, aynı kutuplu mıknatıslar kullanarak arabayı hareket ettirmeye çalışmaktır. Çocuklar bu etkinlikleri çok keyifle yapıyor ve eğlenerek öğrenme sağlanıyor. Bunun dışında siz gönüllüler onların  bu güzel enerjisi ile çok motive oluyorsunuz .

TEGV De Gönüllü Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir ?

       18 yaşından büyük olmak gerekiyor. Hiçbir şekilde para istemiyorlar. Öğrenci olmanıza da gerek yok. 18 yaşından büyük herkes TEGV de gönüllü olabilmektedir.

TEGV De Gönüllü Olmak İçin Ne Yapılmalıdır ?

       Bulunduğunuz şehirdeki TEGV şubesine gitmeniz ve başvuru formunuzu iletmeniz gerekmektedir. Ya da bu işlemi Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfının sitesine girerek de yapabilirsiniz. Daha sonra 1 günlük temel gönüllük eğitimini almanız ve daha sonra eğitim vereceğiniz ders hakkında ayrı bir eğitim almanız gerekmektedir. Tüm bu eğitimler TEGV birimlerinde ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Tüm bu eğitimleri tamamladıktan sonra artık TEGV gönüllüsü olabilirsiniz.


Kaynakça: https://tegv.org/

6 yorum:

  1. Aslında hepimiz elimizden geldiğince böyle vakıflara üye olmalıyız. Ama her zaman ya sonra yaparım diye ya da kim uğraşacak diye geçiştiriyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef. Aslında bir başlarsak devamı gelecek.

      Sil
  2. Duyarlı bir paylaşım olmuş

    YanıtlaSil
  3. Daha önce açev ile çalıştım, tegv e ise düZenli olmasa ve de az olsa bile zaman zaman bağıştan bulunarak destek oluyorum. Ama henüz aktif olarak bir çalışmalarına katılmadım, en kısa sürede onu da yapacağım inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika olur Tegv gerçekten harika bir yer. Hele ki çocuklara birşeyler öğretmeyi seviyorsanız.

      Sil

Sayfalar