Son yayınlananlar

3 Aralık 2018 Pazartesi

Katarakt Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?


Katarakt

        Katarak, toplumumuzda sık görülen bir çeşit göz hastalığıdır. Çevremize baktığımızda bir çok insanın katarakt ameliyatı olduğunu görürüz. Katarakt, görme fonksiyonu mekanizmalarından biri olan lensin bozulmaya uğramasıdır. Genellikle hastalar görme fonksiyonlarında azalma ve ışığa olan hassasiyetin artması gibi şikayetler ile hekime başvurabilir. Katarakt hastaları sanki buzlu camın arkasından bakıyormuş gibi görür. Daha ileri boyutlardaki bozulmalarda ise hasta karşısını  hiç göremeyebilir. Bu durum cerrahi işlem uygulanarak tedavi edilebilir. Katarakt, bir çok nedenle gelişebilir. En sık görülen nedenler arasında  ileri yaş, Travma ve bazı ilaçların yan etkileri olabilmektedir. Katarakt yani göz lensinin buğulanması, bozulması dışarıdan bakıldığında kolaylıkla anlaşılabilir. Göz lensinin bozulması iki gözde de gelişebilir. Ama genellikle bir gözde daha fazla olur. Çift göz için cerrahi işlem yapılır.

katarakt

 Katarakt ameliyatı nasıl yapılır ? 

       Katarakt ameliyatı, günümüz  teknolojisi ile 30-45 dakika arasında  kısa bir sürede yapılır. Pek fazla riski yoktur. Lokal anestezi (Bölgesel) ile cerrahi işlem yapılacak göz uyuşturulur. İlaç etkisini gösterdikten sonra hasta ameliyata alınır. Göz kapakları, biloferast (Gözü çift taraflı açma aleti ) yardımıyla açılır. Daha sonra bozulmaya uğrayan doğal lens çıkarılır yerine de yapay lens takılır. Yapay lens, doğal lens görevini yapabilmektedir. Fakat bazen gözlük kullanımı gerekebilir. Bu yeni takılan lens ömür boyunca kullanılabilir. Yapılan cerrahi işlemler dikişsiz olarak yapılır bu durum Katarakt ameliyatının en önemli avantajıdır.
Tavsiye Makale: Toplumda En Sık Görülen Hastalıklar


Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır ?

     Ameliyat sonrası riskler azdır fakat tedbir elden bırakılmamalıdır. Cerrahi işlem yapılan göz kompres ile kapatılır. Bir gün boyunca boyunca gözün dinlenmesi sağlanır. Ameliyat yapılan göze mümkün olduğunca dokunulmaması gerekir. Cerrahi işlemden 2 saat sonra hasta yemeğini yiyebilir. En fazla 2 gün içerisinde normal hayatına döner.

2 yorum:

Sayfalar