Son yayınlananlar

10 Aralık 2018 Pazartesi

Ameliyathane Teknikerleri Diş Cerrahisinde Görev Alabilecek Mi?

Diş cerrahisi

          Ameliyathane Hizmetleri programından 2 yıllık eğitimini tamamlayıp mezun olarak, ameliyathane teknikerleri unvanına sahip olunabilmektedir. Ameliyathane hizmetleri bölümü, yeni yeni bilinen bölüm olduğu için bazı dezavantajları da yanında getirmektedir. Mesela cerrahi kliniklerde  görev tanımımız geniş olduğu için nerede eksiklik var ise o görev bize veriliyor. Yeri geliyor ameliyathane teknikeri personel olarak görev alıyor, buna bizzat gözlerimle şahit oldum. Ama size güzel bir haberlerim var. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki cerrahi kliniklerde hemşire devri bitti. Artık Ameliyathane teknikerleri hemşirenin yerini alacak. Bu da demek oluyor ki ameliyathane teknikerleri için daha çok kadro açılacak. Geçtiğimiz atama dönemlerine baktığımızda her dönem bir önceki dönemden daha çok atama yapıldığını rahatlıkla görebiliriz. Ameliyathane teknikerleri hakkında detaylı bilgiye Ameliyathane teknikeri ne iş yapar, ataması var mıdır? linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

       Şimdi gelelim diş cerrahisinde ne tür görevler alacağımıza. Ege üniversitesi Ameliyathane hizmetleri programı 2. sınıf dönem dersine "Dental Girişimler" adlı seçmeli ders eklenerek, diş cerrahisi ve diş cerrahisinde kullanılan ekipmanlar hakkında kapsamlı bir eğitim verildi. Bu eğitimi aldıktan sonra artık diş cerrahisi kliniklerde asistelik yapma yetkisini elde etmiş olacağız. Fakat çoğu üniversite bu dersi vermemektedir. Cerrahi işlem yapılan ve sterilliğin olduğu her yerde ameliyathane teknikeri olmalı görüşündeyim. Böyle bir uygulama hayata geçirilmesi ve yaygınlaştırılmaya başlanması ile diş cerrahisinde yerimizi almış olacağız.

Dental Girişimler Dersi Nedir? 

      Bu ders diş cerrahisinde görülen hastalıklar, yapılan ameliyatlar ve dişin anatomisi hakkında eğitim vermeyi amaçlar. Bunun yanı sıra diş cerrahisinde kullanılan ekipmanların görevlerini ve işlevlerini öğretmeyi amaçlar.
Tavsiye Makale: Cerrahide Kullanılan Sütürler Nelerdir?

Diş cerrahisi

Diş Cerrahisinde Görev Ve Sorumluluklarımız Nelerdir? 

         Cerrahi işlemin yapıldığı her yerde sterillik şarttır. Diş cerrahisinde de aynı şekilde aseptik kurallara uyulması gerekir. Yukarıda gördüğünüz resimde steril masanın kurulumu ve her ameliyatta stabil olarak kullanılan cerrahi ekipmanlara yer verilmiştir. Portegü, pens, makas ve bistüri gibi aletlere diğer cerrahi kliniklerden alışığız, bunun dışında kök pensi, kron pensi ve ortodontik pens ve daha çok sayabileceğim cerrahi aletler bu alanda karşımıza çıkacaktır. Cerrahi kliniklerde kullanılan Ameliyathanede en çok kullanılan cerrahi aletler nelerdir? linkine tıklayarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

   
   

8 yorum:

  1. Sayenizde tıbbi konularda bilgimiz artıyor. Emeğinize sağlık. Diş, zamanında çok çektiğim bir konudur. Aklıma bu geldi yazınızı okuduğum zaman.:) Teşekkürler paylaşımınız için. :)

    YanıtlaSil
  2. Paylaşım için teşekkürler:)) Blogunuzu takipteyim.

    YanıtlaSil
  3. Yeni açılan bir bölüm olması ile dediğiniz giib bir süre karışıklıklar olacaktır. İnşallah iyi bir eğitim verilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık alanı gerçekten ciddi bir alandır. Umarım hakkını verir.

      Sil
  4. ilgilenirici paylaşımınız için teşekkür eederim:)

    YanıtlaSil

Sayfalar