Son yayınlananlar

28 Kasım 2018 Çarşamba

Anestezik Ajanın Vücuda Yaptığı Etkiler Nelerdir?



Anestezi


         Günümüz ameliyathanelerinde gerçekleşen ameliyatı oldukça kolaylaştıran anestezi her geçen zaman dahada güvenilir hale gelmektedir. Cerrahi işlemlerin olmazsa olmazı anestezi, ameliyatın sürecini kolaylaştırırken aynı zamanda yan etkisini de yanında getirmektedir. Anestezik ajanın vücuda yaptığı etkileri bilmemiz için öncelikle anestezi nedir bilmemiz gerekmektedir. Anestezi, yaşamsal faaliyetlerimizi devam ettirmemizi sağlayan duyuların geçici bir süreliğine bloke edilmesidir. Peki siz anestezik ajanını vücudunuza aldığınızda vücudunuzda ne gibi değişiklikler meydana geliyor, hadi gelin inceleyelim.
 
        Anestezi bildiğimiz gibi başlıca genel ve lokal anestezi olarak ikiye ayrılır. Genel anestezi kişinin tamamen uyutulmuş halidir. Kişinin solunumuna kadar her şey anestezi cihazı tarafından kontrol edilmektedir. Kişi hiçbir şekilde hareket edemez ve acı hissetmez. Lokal anestezi ise belli bir alanın sinirlerinin bloke edilmesi işlemidir. Genel anesteziye göre daha çok güvenlidir. Kişi konuşabilir ve her şeyin farkında olur. Lokal anestezi neden daha çok güvenlidir sorusuna cevap vermek istiyorum. Genel anestezide diyaframa kadar bloke ediliyor bu riskli bir işlemdir. Aynı zamanda kişi uyandığında zorlu bir süreç başlıyor. Çünkü anestezik ajanlar sekresyona neden oluyor ve boğazda birikiyor. Öksürsen öksüremiyorsun yutmak istesen yutamıyorsun. Ve aynı zamanda kalp ritim bozuklukları ve geçici bilinç kaybı oluşabilmektedir.

Anestezi hastayı nasıl uyutur ? 

        Uyutulma işlemi oldukça önemlidir. Uyutulma işleminde en büyük risk faktörü strestir. Öncelikle sakinleşmeniz sağlanır ve anestezik ajan maske ile verilir. İstemli hareketler yavaşlamaya başlar daha sonra bilinç kaybı başlar. Kişi kusabilir bundan dolayı ameliyattan 12 saat önce hiçbir şey yenmemesi istenir. Bilinçsizce konuşmalar meydana gelebilir. Göz kapağı refleksleri de kaybolduktan sonra hasta cerrahi işleme hazır hale gelmiştir.
Tavsiye Makale: Ameliyat Korkusu Nasıl Yenilir?

Cerrahi işlem sırasında ağrı duyulur mu ?

      En çok merak edilen sorulardan biriside budur. Hayır duyulmaz çünkü hastaya ağrı kesici yeterince verilir. Ağrı kesicinin etkisi azaldığında ise takviye yapılır. Cerrahi işlem sonrasında ağrılarınız ortaya çıkacaktır. Ama yine ağrı kesici sayesinde bu komplikasyonu hafifletmiş olacaksınız.

       Sigara, alkol, obezite ve nörolojik hastalıklar risk faktörüdür. Anestezi almadan önce bunları bırakmalısınız. Makalemi şöyle toparlamak istiyorum. Her ameliyatın riskleri var. Sonuçta solunumuna dair her şey anestezi cihazına bağlı. Anestezi cerrahi işlemi ne kadar kolaylaştırsa da yan etkileri de oldukça çoktur. Eğer ameliyat konusunda çok endişeli ve çok stresli iseniz mutlaka anestezi doktorunuza durumunuz belirtiniz. Özel hastalıklarınızı ve allerjiniz varsa hekime bildirmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır. Sağlıcakla kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar