Son yayınlananlar

2 Eylül 2018 Pazar

İşte Yeni Geometrik Şekil: Scutoıd


scutoıd



         Bilim dünyası sürekli gelişime ve değişime uğruyor. Geçtiğimiz aylarda yeni bir geometrik şekil keşfedildi. Benimde ilgimi çeken bu geometrik şeklin adı: Scutoıd. Bilim dünyasını yerinden oynatan bu şekil, epitiyal hücrelerimiz içerisinde bulanan yapıyı keşfeden bilim insanları, bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak hazırlayarak bu yeni geometrik şekli ortaya çıkarmışlardır. Bu geometrik şekil, Küp ya da küre gibi 3 boyutlu bir şekil ama daha çok yamutulmuş bir prizmaya benzemektedir. Bu geometrik şekli keşfeden ekip "fermuarlı prizma" olarak adlandırmıştır. Peki hiç düşündünüz mü?  Şuana kadar bildiğimiz şekiller nasıl oluştu? Ve şuan keşfedilen şekil neye göre geometrik cisim olarak kabul edildi? Keşfeden ekipten Javier BUCETA "bulunan şeklin matematikte bile ismi yoktu" diyerek daha önce bilimsel literatürde tarif edilemediğini belirtmiştir.



İşte Yeni Geometrik Şekil: Scutoıd


Epitel Hücre Nedir?

     Vücudumuzdaki dokuyu oluşturan hücrelere verilen isimdir. Milyonlarca epitel hücre bir araya gelerek epitel dokuyu oluşturur. Epitel doku, sadece dış cildimizi oluşturmakla kalmaz aynı zamanda organlarımızın iç yüzeyinde bulunur. İşte bu hücrelerimiz "Scutoıd" adı verilen şekillerden oluşmaktadır. Hepimizin içinde milyonlarca "Scutoıd" vardır. 


Scutoid



           Bu şekli daha yakından inceleyecek olursak, beşgen prizmayı bir çadır olarak düşünürsek beş köşesinden her hangi bir köşesinde fermuar olduğunu varsayalım. O fermuarı üstten açarsanız, üstte bir altıgen, altta bir üçgen ve köşelerden birinde üçgen oluşmaktadır. Gerçekten çok karmaşık olan bu yapı aslında çok yakınımızda, hücrelerimizde bulunmaktadır. Bu arada "fermuarlı prizma" adının nereden geldiğini anlamış olduk değil mi? İlk okulda arkadaşım hocaya bir soru sormuştu. 
"Hocam yeni bir geometrik şekil çıkar mı?"  hepimiz gülmüştük. Ama şuan acaba bu yeni geometrik şeklin bulunduğunu öğrenen arkadaşım nasıl bir tepki vermiştir. Bilim, hiç sönmeyen sonsuz bir ışık kaynağıdır. Bu yolda yürüdükçe, hayal gücü ve bilgi eşliğinde daha nice keşifleri belkide siz yapacaksınız. 

2 yorum:

  1. ben de bloğuma bekliyorum ... Başarılar ... www.rnkync.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Seve seve ziyaret ederim. Size de başarılar :)

      Sil

Sayfalar