Son yayınlananlar

7 Eylül 2018 Cuma

Akıllı Geri Gönüşüm Konteynerı Türkiye'de Tutulur Mu?

akıllı geri dönüşüm


           Türkiye'de ilk olarak İstanbul'da faaliyete geçirilecek olan "Akıllı geri dönüşüm konteyner projesi" İle çevrede bulunan pet şişelerin geri dönüşümü sağlanması planlanmaktadır. Pet şişe atan vatandaşların, pet şişenin boyutuna göre İstanbul kartına lira yüklenecektir. 0,33 litrelik pet şişe atıldığında 2 kuruş, 1 litrelik pet şişe atıldığında 6 kuruş, 1,5 litrelik pet şişe atıldığında ise 9 kuruş yüklenecek. Ayrıca yükleme sayısı fazla olanlara ise, İBB sosyal tesislerinden indirimli yemek ve ücretsiz Tiyatro bileti kazanabilecekler. Şuanda 10 tane bulunan konteynerlar ileri süreçte tüm ülkeye yayılması hedefleniyor. Bu projenin çocuklara sosyal sorumluluk ve çevre bilincinin kazandırılması için Eyüp,Beyoğlu gibi ilçelerde de bulunan ilkokullara geri dönüşüm konteynerları yerleştirilecektir. Peki bu proje Türkiye'de tutar mı?


        Çok geniş kapsamlı olan proje, atıkların geri dönüşümünün sağlanmasının yanında günümüzde sinemanın iyice yaygınlaşmasına bağlı olarak, Tiyatronun önemi azaldığı için, böyle bir proje ile insanlarımızı tiyatroya teşvik etmektedir. Daha bitmedi. Günümüzde artık çevre bilinci her geçen gün azalmaktadır. Bu sistem bu bilinci temelden öğretmek istemiştir. Yukarıda bahsettiğim gibi ilkokulları "Ağaç yaş iken eğilir" mantığı ile hedef alarak ilçelerde öncelikli olarak konteyner konulması planlanmıştır. Proje çok güzel fakat bizim ülkemizin insanları teknolojiyi nasıl kullanacağını pek iyi bilmemektedir. Bunun bir örneği çok yakın zamanda gerçekleşti. 2014 yılında MEB kapsamında okullara tablet dağıtımı gerçekleşmiştir. Fakat buna ne öğrenciler ne veliler nede öğretmenler sahip çıkmıştır. Eğitim sistemine bir nebze de olsa rahatlatacak bir projeyi, oyun mekanizmasına çevirerek milyonlarca liranın harcandığı proje çöpe atılmıştır. Dedim ya teknolojiyi kullanmayı bilmiyoruz diye. Telemetri sistemi ile kontrol edilecek proje, sahip çıkılırsa projenin devamlılığı olacağını düşünüyorum.Ülkemizde artık böyle geniş kapsamlı ve faydalı projelerin çöpe gitmesini hiçbirimiz istemeyiz öyle değil mi? 




        "Akıllı şehircilik" kapsamında geliştirilen projenin, daha sonraları pil ve cam şise konteynerları ile devam ettirilmesi düşünülmektedir. Sizinde bu şekilde projeleriniz varsa "Projeni getir parayı al" gibi sloganlar altında oluşturulan projelere dahil olup, kendi projenizi hayata geçirebilirsiniz. Arkadaşlar girişimci olmak önemlidir. Girişime sahip çıkmak, saygı duymak daha çok önemlidir. Daha güzel ülke için hep beraber el ele olmak dileği ile..

8 yorum:

  1. Proje gayet güzel gibi görünüyor.İnsanlarımıza sosyal sorumluluk bilinci kazandırılması için önemli bir adım.Ama teknolojiyi kullanma kısmındaki görüşüm;teknolojiyi nerede ve nasıl kullanacağımızı bilmediğimizdir.Eğitim de tablet uygulaması örneğinde, bu eğitime katkıdan ziyade zarar getirmektedir. Bir çok öğretmen akıllı tahtalar ve tablet uygulamalarıyla işin kolayına kaçmış ders anlatmaktan, tahtaya yazmaktan ziyade akıllı tahta ve tabletlerden göstermeyi secerek eğitimde başarı oranını düşürmüşlerdir.Gelişmiş ülkelere bakıldığında teknolojiye en iyi onlar hakim olmasına rağmen eğitimde kara tahta ve tebeşirden hiç vazgeçmemişlerdir.Hala da vazgeçmiyorlar. Çünkü bunun bir nedeni var. Eğitim yazmadan çizmeden olmuyor..
    Yazınız güzel olmuş ben de farklı bir yerden bakarak düşüncelerimi dile getirmek istedim..
    Tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Tabletin kontrollü olarak kullanılmasını sağlayarak dediğiniz gibi yazının gücünü de elden bırakmadan bu konuda ilerlememiz gerekir.

      Sil
  2. Geri dönüşüm çağımızın olmazsa olmazı.. Ülkemizin gelişmesine katkida bulunacak güzel bir projeyi yazınız sayesinde öğrenmiş olduk. Kamu spotlariyla da desteklendiginde kullanimi artacağini dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Kamu spotunun desteği dışında bizimde bu gibi projeleri koruyarak sahip çıkmamız gerekmektedir.

      Sil
  3. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde insanlar toplu taşıma kullanıyor. Hem de geneli asgari ücret kazandığı için geçim zorluğuna da iyi geleceğinden bence tutunur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum. Ülkemizde bunun gibi örneklerin çoğalması dileği ile...

      Sil
  4. Güzel bir proje olabilir neden olması

    YanıtlaSil
  5. Bizim halkımız onlarında aklını alır merak etmeyin.Proje güzel ama

    YanıtlaSil

Sayfalar