Son yayınlananlar

4 Ağustos 2018 Cumartesi

Davul(Bateri) Çalmaya Nereden Başlanmalı?



Davul(Bateri) Çalmaya Nereden Başlanmalı?


              İyi bir davulcumu olmak istiyorsun? Davul çalmaya dair hiçbir fikriniz yok mu? Davul çalmaya nereden mi başlamalısınız? Bütün bunların cevabını ve daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin. Davul çalmak ritmi yakalamaktır. Ben davul çalmayı hayata benzetirim. Enstrümanı çalarken notayı geciktirir yada vurmazsan bambaşka bir hal alır. Hayatta böyledir bazı şeyleri geciktirir veya yapmazsan bambaşka bir yola sürüklenirsin.



Davul(Bateri) Çalmaya Nereden Başlanmalı?


       Bateri çalmak çok uzun bir süreçtir. Çok emek ister çok zaman ister. Öncelikle bu işe başlamadan önce kendinizi inandırmanız gerekmektedir. El ayak koordinasyonu ister. Saniyelik gecikmeler şarkının bütünlüğünü bozabilir. Bu yüzden davulun başına düzenli olarak geçmeniz gerekmektedir. Bateri nankördür tıpkı vücut geliştiricilerin sporu bıraktıktan sonra kaslarının erimesi gibi bateriye ara verirseniz el ayak koordinasyonlarınız zayıflar. Türkiye'de  Bateri fiyatları oldukça yüksek her zaman her yerde bulamayacağımız bir enstrüman olduğu için baterist sayısı oldukça azdır. 
Tavsiye Makale: Gitar Nasıl Çalınır?/ Gitar Çalmanın Püf Noktaları


        Bateri çalmak istiyorum fakat imkanım yok diyorsanız. İmkanları zorlamamışsınızdır. Belediyenin bakanlığın ve birçok kurumun ücretsiz bateri kursları oluyor bunları takip ederek bu işe başlayabilirsiniz. Evde nasıl çalışacağım diyorsanız bateri pedleri var bunları alarak el çabukluğunu sağlayabilirsiniz. Bol bol şarkı dinlemeli ve şarkıya ritim tutmalısınız. Sizin tutkunuz ve hırsınız sizin daha çok ilerlemenizi sağlayacaktır.


Davulda Temel Olarak Bilinmesi Gerekenler nelerdir?


        Davul çalmadan önce baget nasıl tutulur, Davulla arandaki mesafe ne kadar olmalı,Davula nasıl oturulur basit ritimler nelerdir bu gibi teknikleri öğrenmeniz gerekmektedir. Nota bilgisine sahip olmalısınız. Davul çalmaya bunlardan başlanmalı ilk kısımlar sıkıcı olduğundan birçok insan baştan bırakıyor bu işi. 4'lük  8'lik 16'lık şeklinde ritimleri vardır. ilk başlarda 4'lük ritimlerle başlarsınız. Daha sonra bu kalıbı süslersiniz. Davulda metronom dediğimiz olmazsa olmaz bir düzen vardır. Metronom 1 dakikadaki vuruş sayısını sayan ve devamlı söyleyen bir alettir. Bizim müzik jargonumuzda da gene başka ama bu sefer daha yakın bir anlamda kullanılır. Birisi için "metronomu sağlam " denildiğinde anlarız ki zamanı iyi tutuyor, koşmuyor, çekmiyor,saat gibi çalıyor. Ne kadar çok emek verirseniz o kadar hızlı sonuç alacaksınız.



Davul(Bateri) Çalmaya Nereden Başlanmalı?


       Size bir film önerisinde bulunacağım.Bu filmi izledikten sonra bateri çalmaya anında başlayabilirsiniz. 8.5 IMDb puanı almış bir film Whiplash. Üniversiteli bir gencin kararlılığı ve itaati sonucunda başarıya ulaşmasını konu ediniyor. İzlemenizi şiddetle tavsiye ederim.Davul çalmak kondisyon isteyen bir çalgı aletidir.Sahnede genelde arka taraflara atılmış gibi gözükür. Fakat şarkıyı şarkı yapan davuldur. Bu işe başladıktan sonra artık her ses size farkı gelecektir. Dalgaların sesi, kuşların sesi hatta attığınız adımların sesi sizin için bir ritim haline dönüşecektir. Seviyeniz yavaş yavaş artmaya başlayınca artık bildiğiniz şeyler yetmeyecek ve izlediğiniz ya da dinlediğiniz müzisyenlerin çalımlarından etkilenip onları  yapmaya çalıştıklarını denemeye başlayacaksınız; belki farklı bir türe ilgi duyacaksınız ( Latin , jazz , funk gibi ) ya da farklı bir stili denemeye ( tradational grip gibi ).Ve belkide gün gelecek sevdiğiniz grubun bateristi siz olacaksınız.

2 yorum:

  1. Davul çalmayı ramazanda manici dayılardan öğrenmek lazım bence :)

    YanıtlaSil

Sayfalar