Son yayınlananlar

28 Ağustos 2018 Salı

Çocuğunuza Mutlaka Satranç Öğretin!




Çocuğunuza Mutlaka Satranç Öğretin!


           Günümüzde satranç oynamanın, zeki insanların oynayacağı bir oyun olduğu inancı olsa da aslında öyle değildir. Satranç oynamak, zekayı geliştirmek için oynanan oyundur. Bu zeka oyununa, çocukların erken yaşta başlaması hayatlarında bir çok şeyi olumlu yönde etkileyecektir. Anne babaların bu konuda üstüne düşmesi gerektiğini şiddetle tavsiye ediyorum. Araştırmalarıma ve gözlemlerime dayanarak üzülerek söylüyorum ki gerçekten bu konuda çok kötüyüz ve her sene daha kötüye gitmekteyiz. Çocuğunuzun  eline küçük yaşta tablet, telefon  vererek ona en büyük zararı siz veriyorsunuz. Kim evladına böyle bir zarar vermek ister ki ? Bunu sen,ben,o hepimiz yapıyoruz. Biraz ilgi gösterip, satranç gibi eğlenceli bir zeka oyununu tanıtmayı denediniz mi ?
Tavsiye Makale: Satrançta En İyi Olmanın 5 Yolu

        
        Bir çocuk 12 yaşına gelmeden satrancı öğrenmeli. Hatta 5-6 yaşlarında yavaş yavaş öğretmeye başlarsanız (Kale nasıl gider,Piyon nasıl yer gibi ) çocuğun kavraması daha kısa sürede olacaktır. Ben 17 yaşında satranca başladım ve 8 yaşındaki bir çocuk tarafından öğrendim. Kendimden çok utandım ve kendimi çok geliştirme kararı aldım. İnsanın zihni açılıyor artık daha hızlı düşünüyor, çabuk karar alıyor ve hayatta çıtasını daha yukarılara taşıyor. Çoğu başarılı insanlara baktığımızda, hayatının bir yerinde satranç olduğunu görmekteyiz. Peki, sen çocuğunun başarılı olmasını istemez misin ?



Satranç aklın jimnastiğidir. Shawn DECKER


         Satranç öğrenen çocuklar, sorumluluk sahip olmayı, eleştiri yapmayı, eleştiri kabul etmeyi ve kötü alışkanlıklardan uzak olmayı öğrenirler. İnsanlar, hayatta aslında bir çok şeyi sabırlı olmadıkları için kaybediyorlar. Bu oyunun temel kurallarından biri ise sabırdır. Siz bunu küçük yaşta çocuğunuza aşılayarak ona ne kadar önemli bir şey katacağınızı hiç düşündünüz mü ? Satranç oynamanın en büyük kazanımlarından birisi de, kazanmayı öğrenmek için kaybetmeyi kabullenmek ve ders çıkarma yeteneğine sahip olmayı kazandırmaktır. Çoğu çocuk, satranç oynarken sıkılıyor daha eğlenceli  oyunlar oynamak istiyor. Satrancı eğlenceli bir hale getirerek öğretebilirsiniz. Mesela ben 7 yaşındaki kardeşime her taşın bir hikayesi olduğunu söyleyerek, eğlenceli ve merak ettirici bir üslup kullanarak  hayalinde canlandırmasını sağlıyorum. Artık oynarken daha çok heyecan duymaya başlıyor ve öğrenme gerçekleşiyor.  Çocuğunuzun kaderi bir yandan da sizin elinizde. Temeli sağlam atarsanız, zaten çocuk üstüne koya koya yükselir. Satrancın okullarda yaygınlaşması ve Türkiye satranç federasyonunun bu konuda üstüne düşmesi işinizi kolaylaştırmaktadır. Bir kere satrancı zekiler oynar düşüncesinden kurtulmalıyız. Satranç oynamayı bilmeyen yada abartıyorum satranç, hayatının bir kenarında olmayan insan çok şey kaybetmiştir. En kötüsü de çocuğunuz büyüdüğünde, bana neden satranç oynamayı öğretmediniz demesidir. Daha parlak beyinler için satranç öğrenin ve öğretin. 

     

2 yorum:

  1. Evet kesinlikle her çocuk satranç oynamayı bilmeli. Birçok yönden geliştirici bir oyun. Ama maalesef çocuklar kendilerine hiç katkısı olmayan bilgisayar oyunlarını oynuyor son zamanda. Satranç gibi geliştiren, faydalı oyunlar maalesef öğretilmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Bunun farkında olduğum için böyle bir paylaşım yaptım.

      Sil

Sayfalar